Etikett: sexualised out of context

”Sexy Chucky”, eller En tripp till Halloween-kostymernas fantastiska värld

I förra inlägget skrev jag lite kort om begreppet sexualized out of context, som innebär att (framför allt) kvinnor görs sexiga på bekostnad av all rim och reson, av ingen annan anledning än att vara just sexiga. Det är ett begrepp som är betydligt enklare att illustrera med bilder än att förklara med ord, så jag tänkte ge er ett exempel – Halloween-kostymer. Jag satt och slösurfade efter läskiga Halloween-kostymer för att se vad som finns och i vilken prisklass de ligger, och jag hittade detta:

Skärmavbild 2015-08-30 kl. 21.06.04

Det är alltså en kostym för kvinnor som ska efterlikna den onda dockan Chucky, och jag tycker att det är hysteriskt roligt att de till och med specificerar i beskrivningen att det är en ”sexy” Chucky-kostym. Extra kul blir det när Chucky-kostymen som finns i avdelningen för Men’s Costumes ser ut så här:

Skärmavbild 2015-08-30 kl. 21.07.28

Den manliga versionen av kostymen är betydligt mer trogen originalet – eller ja, den kvinnliga versionen är egentligen inte tänkt att vara särskilt lik originalet utan ska främst vara sexig. Det är naturligtvis inte förbjudet för kvinnor att välja den icke-sexualiserade kostymen, och det är inget fel med att vilja vara sexig, men poängen är att en uppenbart osexig karaktär som Chucky blir utgångspunkt för sexigheten. Det finns inget behov och ingen anledning att göra en sexig version av den här karaktären, och den sexiga versionen har ingen koppling till originalförlagan, men det görs ändå – och detta är sexualized out of context. Sexualisering av ingen annan anledning än att sexualisera.

Bloggtips: Escher Girls

En av mina favoritgrejer på internet är en tumblr som heter Escher Girls, som jag följt med stort intresse under flera år. Den har lagt en stor och viktig del av grunden till hur jag betraktar och analyserar kvinnor i populärkultur, även i jämförelse med fyra och ett halvt års universitetsstudier. Det allra viktigaste är för mig begreppet sexualized out of context, när kvinnor sexualiseras på ett sätt som är opraktiskt och orimligt i situationen, av ingen annan anledning än att vara just sexiga. Det kan till exempel vara stilettklackar på soldater, ”rustningar” i form av bikinis eller med boob plate armor, det vill säga när rustningen är formad till bröst (inte bara onödigt utan även direkt livsfarligt).

Escher Girls är en samling bilder på kvinnliga karaktärer i (animerade) serier och spel som på olika sätt framställs eller skapas i konstiga former. Fokus ligger framför allt på anatomi och kläder, men även på poser och beteenden som är orimliga i sin kontext. Escher Girls erbjuder även fakta och guider till korrekt anatomi, re-draws (där läsare bidrar med nya, bättre versioner av bilder) samt fyndiga kommentarer till olika bisarra företeelser i hur kvinnorna framställs. Underbar, rolig och med HÖGT bildningsvärde – Escher Girls rekommenderas.

Matriarkatet #4: Spel

Glad påsk allihop! Dagens program handlar bland annat om representation, gamerkultur och våld i TV-spel. Trots lite förseningar blev det ett riktigt bra program, som dessutom är lite extra långt! Gäst är speljournalisten Michael Gill. Tidigare program hittar du här.

Lyssna direkt:

(Fungerar det inte? Prova att ladda ner programmet som en mp3-fil istället.)

Ett stilett-maraton

En av de största förändringarna som feminism har inneburit i mitt liv är att saker jag inte reflekterade över förut nu är smärtsamt uppenbara. Det är som att jag har satt på mig feministiska linser och att saker jag ser genom dem aldrig kan bli osedda igen. Mest uppenbart blir det när man konsumerar populärkultur av olika slag, och att kritisera dess representationer av kvinnor är något jag nu gör med nästan religiös hängivenhet. Jag tänkte delge er några av mina tankar på detta ämne.

Fortsätt läsa