Etikett: träning

Stark som en björn, snabb som en… örn?

Ungefär en månad efter att jag börjat mitt nya jobb på Sundbybergs stad började jag också styrketräna igen. Det finns ett litet gym i källaren i stadshuset som jag går till tre gånger i veckan. Det är inte stort men det har allt som behövs för klassisk styrketräning – hantlar, en skivstång och en bänk. Sedan har det förstås de avgörande fördelarna av att vara gratis och ligga direkt i anslutning till min arbetsplats, så jag har överseende med att det bara finns en av varje grej och känns fullt när det är fler än tre personer där samtidigt.

Jag gillar verkligen att styrketräna, till skillnad mot konditionsträning som alltid varit mer av ett nödvändigt ont för att bli en bra innebandyspelare. Problemet med att köra de vanliga övningarna som bänkpress, marklyft och benböj är att skivstängerna i de flesta gym 1) står i ett hörn, som 2) ockuperas av snubbar vilket 3) alltid har gjort mig lite obekväm. Men sådana problem finns inte i gymmet på jobbet – där är det lugnt och skönt och de flesta som gymmar regelbundet har jag hunnit träffa nu.

I ungefär tre månader har jag tränat teknik och byggt upp grundstyrkan i de vanligaste övningarna. Nu är det därför dags att levla upp till Stronglifts. Det är ungefär samma princip som mitt tidigare träningsschema – skillnaden är framför allt att det nu blir fem set med fem repetitioner istället för tre set med 7–10 repetitioner. Fördelen med färre repetitioner är att en orkar tyngre vikter, vilket stimulerar musklerna att växa snabbare, och att en lättare håller fokus genom ett helt set. Och med fem set istället för tre får jag ändå ungefär lika många repetitioner totalt. Det ska bli spännande att se var jag är om ytterligare tre månader. Jag lyfter redan ungefär lika tungt som jag gjorde när jag var som mest vältränad, även om styrketräning inte var mitt huvudfokus då.

Lyfta skrot

De senaste fem veckorna har jag haft en grymt bra träningsrutin och -disciplin. Jag har gjort ett träningspass varje dag i fem veckor, om än av varierande intensitet och längd. Jag hoppas kunna hålla lika bra fokus framöver så jag fortsätter bli starkare och smidigare! Mitt upplägg ser ut som följer:

Jag styrketränar tre gånger i veckan på gymmet i källaren på jobbet. Det är ett litet gym, men det finns allt en behöver. Jag kör uppvärmning, lite rörlighet och sedan tre övningar per pass. I och med att jag har nära till gymmet kan jag gå dit ofta, vilket gör att jag inte känner att jag måste köra så många övningar varje gång, vilket i sin tur gör att det aldrig känns särskilt jobbigt att gå dit. Jag följer Styrkelabbets träningsprogram för nybörjare som består av två olika pass som en alternerar mellan, tre gånger i veckan. Egentligen är jag inte en nybörjare, men jag hade ett långt uppehåll i höstas och vill först och främst få till en bra rutin. Varannat pass kör jag squats, bänkpress och rodd och varannat pass kör jag marklyft, axelpress och latsdrag. På fredagar kör jag också en Core Strength Ritual när jag kommer hem från gymmet. Det har gått jättebra och bara under de här veckorna har jag stadigt ökat på vikterna. Mitt första mål är att kunna marklyfta och squatta min egen kroppsvikt, men det är fortfarande en bit bort (hehe).

Resterande fyra dagar gör jag yoga. På tisdagar och torsdagar kör jag oftast lite lättare pass eller pass som är fokuserade på stretch och rörlighet, och på helgerna kör jag tyngre pass där en får upp pulsen, tröttar ut musklerna och svettas. Jag märker att jag blir starkare och att träningsvärken inte kommer lika ofta som den gjorde i början, men det går rätt långsamt med rörligheten och vigheten. För skojs skull har jag börjat testa lite mer avancerade positioner, och då går jag på dem som snarare kräver styrka än vighet. Handstående och huvudstående är mina mål just nu. Kul att ha något att sikta mot!

Småtöntigt egentligen, men som den materialspelare jag är har jag också skaffat mig proteinpulver. Vi får väl se om det hjälper…