En av de största förändringarna som feminism har inneburit i mitt liv är att saker jag inte reflekterade över förut nu är smärtsamt uppenbara. Det är som att jag har satt på mig feministiska linser och att saker jag ser genom dem aldrig kan bli osedda igen. Mest uppenbart blir det när man konsumerar populärkultur av olika slag, och att kritisera dess representationer av kvinnor är något jag nu gör med nästan religiös hängivenhet. Jag tänkte delge er några av mina tankar på detta ämne.

Sedan länge är jag väldigt förtjust i superhjältefilmer. Serietidningar är som bekant ett hyfsat översexualiserat område, och därför är det ett väldigt tacksamt att ta exempel därifrån när det gäller att peka ut konstiga saker. Det vi ska prata om nu är ett fenomen som jag lärt mig på den eminenta tumblrn Escher Girls, som kallas sexualised out of context.

Vad innebär då detta? Jo, helt enkelt att kvinnliga karaktärer sexualiseras – gör sexiga – på ett sätt som inte bara saknar logik i sammanhanget utan att logiken konsekvent offras för att kvinnorna ska bli så sexiga som möjligt. Några praktexempel:

Halle-Berry-Catwoman-psd40678

Det här är Halle Berry i Catwoman. Om du nu har tänkt bryta dig in i banker, vara ute nattetid och eventuellt slåss mot skurkar och/eller poliser är denna outfit förmodligen inte det första du satsar på. För det första – fryser hon inte när hon knappt har någon tröja på sig? För det andra – skulle man verkligen välja latex/skinn som material när det gnisslar något förfärligt när man rör sig? För det tredje, och detta är det nästan mest problematiska – allvarligt talat, högklackat? Högklackat? Jag kan köpa det mesta, men i logikens namn borde stilettklackar INTE vara någon vidare bra idé om du tänker ägna dig åt ovan nämnda aktiviteter. Hur ska du kunna springa, klättra, slåss? Och hur ska du kunna röra dig obemärkt om klackarna klickar mot marken hela tiden?

new-catwoman-featurette-from-the-dark-knight-rises-watch-now-122058-470-75

Jaja, kanske ni tänker. Catwoman är en erkänt dålig film, så att Halle Berrys kostym suger är kanske inte någon överraskning. Men detta då – Anne Hathaway, som också spelar Catwoman fast i Batman: The Dark Knight Rises. Kläderna är absolut en förbättring – att de är snortighta är inte alls konstigt eftersom det ger större rörelsefrihet, och de verkar inte vara gjorda av läder längre och är dessutom heltäckande, så de kan hålla värmen och ger lite skydd.

Men fortfarande – klackarna. KLACKARNA. Det är löjligt. Förutom att man får ont i fötterna efter 20 minuter i sådana skor är det, som tidigare nämnt, både svårt och faktiskt farligt att springa runt i dem – ett felsteg och du bryter fotleden. Kanske inte vad jag skulle ha valt för en lång natt, ens om jag skulle ut på krogen. Ett till, ännu mer talande, exempel är i början av filmen när Catwoman har klätt ut sig till en housemaid för att komma in i Bruce Waynes hus. Då har hon ungefär likadana skor på sig, och alla som någon gång har jobbat på café eller i restaurang vet att det inte håller. All logik offras alltså för att högklackade skor är sexigt.

Mass-Effect-3-the-real-female-shepard

Okej, det här då? Bilden kommer från ett spel som heter Mass Effect, och föreställer den kvinnliga huvudpersonen (man kan välja att spela som man eller kvinna). Det är ju jättekul att ett sådant spel har en kvinna som alternativ huvudperson, och hon har ju faktiskt rustning på sig. Riktigt funktionellt! Men. Ett stort men. Kan ni hitta felet? Det stavas BOOB PLATE ARMOR.

Det här fenomenet, att i logikens namn ge kvinnor rustning men sedan falla för frestelsen att sätta bröst på rustningen, är både utbrett och löjligt. Löjligt därför att det inte fyller någon funktion – du har kläder under rustningen, och de jämnar ut din kroppsform så att du inte behöver något extra utrymme för brösten – men framför allt för att det faktiskt är livsfarligt. Ja, det är sant. Själva konstruktionen av rustningen innebär en fara för livet för alla som har den på sig, eftersom den kommer krossa din bröstkorg om du råkar falla framlänges. Så problemet med den här bilden är alltså att de sätter bröst på den här tjejens rustning, av ingen annan anledning än att det ska vara tydligt att hon är kvinna. För mer information om boob plate armor, läs den här utmärkta artikeln.

Varför är då den här typen av representation problematiska? Dels för att det är väldigt störande. Superhjältefilmer och TV-spel utger sig inte för att vara perfekta återspeglingar av verkligheten, utan kan innehålla övernaturliga inslag eller sci-fi-element. Men som tittare/spelare vill man fortfarande att allt ska kännas logiskt, och högklackade skor på inbrottstjuvar utan någon särskild anledning känns spontant ologiskt.

Det stora problemet är dock att det reproducerar en föreställning om att kvinnor först och främst är kvinnliga (och sexiga). Det är alltså viktigare för en kvinnlig inbrottstjuv att se sexig ut än att utföra inbrottet så effektivt som möjligt? Och vem vill hon ens vara sexig för; målet är väl att INTE bli upptäckt och sedd? I fallet med den kvinnliga soldaten tycker jag att det känns så fruktansvärt onödigt att göra hennes rustning på det sättet – tror spelmakarna att alla ska glömma bort att hon är tjej om hon inte har bröst på rustningen? Och varför är det så viktigt att komma ihåg att hon är tjej över huvud taget? Varför är det i en stridssituation viktigt att kunna se skillnad på män och kvinnor? Om något är det väl till nackdel för kvinnor att skylta med sitt kön, eftersom man lättare blir en måltavla för fiender som antar att man är mindre och svagare än sina manliga kollegor.

Sammanfattningsvis skulle man kunna säga att det mönster i representationer vi sett här tyder på en tvångsmässig reflex att alltid göra kvinnor just till kvinnor, och som en bieffekt även sexiga. Kvinnor kan inte bara vara soldater eller inbrottstjuvar; de är alltid kvinnliga soldater eller inbrottstjuvar. Och de är, nästan utan undantag, sexiga. Kvinnor är alltså först och främst kvinnor, och oavsett vad de gör ska deras utseende behaga (heterosexuella) män. Fräsch värld vi lever i.

the-avengers-movie-trailer-black-widow

Här har vi en bonusbild på Black Widow från Avengers. Syns inte så jättebra på bilden, men gissa vad? Hon har klackar!

1283246857

Och så en sista bonusbild på Samus Aran från Metroid-spelserien. KLACKAR.