Från och med första juli i år inför Gävle kommun nya regler för skolmat, vilket bland annat innebär att skolorna inte längre kommer att servera vegansk mat eller ”särskild religionskost”. Allergiker kommer även i fortsättningen få anpassad kost, men måste visa upp intyg. Skolorna ska varje dag erbjuda en rätt som är fri från fläskkött och blod- och inälvsmat samt en vegetarisk rätt. Kommunen tycker att detta är tillräckligt och motiverar beslutet med att det har saknats riktlinjer för skolmaten, vilket lett till att det har serverats alldeles för många olika specialkoster. Här och här finns inslag från P4 Gävleborg som rapporterar om detta.
Gävle kommun vill alltså att det ska finnas ett vegetariskt alternativ i skolan varje dag. Jag säger så här: Varför inte slopa köttet helt ett par dagar i veckan, och se till att all vegetarisk mat som serveras också är vegansk? Vegansk mat passar både lakto-ovo-vegetarianer, mjölk- och äggallergiker samt personer som av religiösa skäl inte äter vissa typer av kött. Vill man dra ner på antalet varianter av specialkost som serveras är det därför en no-brainer att satsa på vegansk mat.
Det finns många fördomar om vegansk mat och okunskapen är stor. De vanligaste missuppfattningarna handlar om risken för näringsbrist, som om kött vore något slags universallivsmedel som gör att man aldrig någonsin är i riskzonen för brist på näringsämnen.
Ja, veganer behöver äta tillskott av vitamin B12 eftersom de inte kan få i sig tillräckliga mängder genom kosten. Och eftersom vi bor i ett land med så lite sol behöver de allra flesta, oavsett om man är vegan eller inte, tillskott av D-vitamin (särskilt under vintern). Men i övrigt är det definitivt möjligt och faktiskt inte ens svårt att äta en fullvärdig vegansk kost – precis som med all annan mat. Skollunchen står dessutom bara för en av elevernas måltider under en dag, vilket innebär att de flesta kommer äta kött och animaliska produkter vid något annat tillfälle under dagen. Det räcker gott och väl för att täcka upp eventuella luckor i dagsbehovet.
Min dröm är en skola som serverar helt vegansk mat med kött, fisk, kyckling, ägg eller ost som valbara tillbehör vid sidan av. Det är ju så vi ska äta för att må så bra som möjligt – mestadels växtbaserat med animalier som tillbehör. Serverar man mindre kött har man dessutom råd att välja t.ex. ekologiskt och närproducerat. Tyvärr tror jag att vi har en ganska lång väg dit, så under tiden tänker jag istället propagera för att all vegetarisk skolmat också ska vara vegansk.
Lämna ett svar